Het Bulgaars (български език, bălgarski ezik) is een taal die door ongeveer 9 miljoen mensen gesproken wordt, voornamelijk in Bulgarije. Bulgaars behoort tot de Indo-Europese taalfamile en maakt deel uit van de zuidelijke groep van de Slavische talen. Het is nauw verwant aan het Macedonisch, dat door sommigen als een Bulgaars dialect wordt beschouwd.

Alfabet

Het Bulgaars wordt geschreven met het cyrillische alfabet. Hieronder staat het alfabet met de bijbehorende kenmerkende IPA-waarden voor de klank van elke letter:

А а
[/a/]?
Б б
[/b/]?
В в
[/v/]?
Г г
[/g/]?
Д д
[/d/]?
Е е
[/ɛ/]?
Ж ж
[/ʒ/]?
З з
[/z/]?
И и
[/i/]?
Й й
[/j/]?
К к
[/k/]?
Л л
[/l/]?
М м
[/m/]?
Н н
[/n/]?
О о
[/ɔ/]?
П п
[/p/]?
Р р
[/r/]?
С с
[/s/]?
Т т
[/t/]?
У у
[/u/]?
Ф ф
[/f/]?
Х х
[/x/]?
Ц ц
[/ʦ/]?
Ч ч
[/tʃ/]?
Ш ш
[/ʃ/]?
Щ щ
[/ʃt/]?
Ъ ъ
[/ɤ/]?
Ь ь¹
[/ʲ/]?
Ю ю
[/ju/]?
Я я
[/ja/]?

¹ verzacht medeklinkers (consonanten) voor 'o'

Grammatica

In het Bulgaars zijn de oorspronkelijke naamvallen (net als in het Nederlands) zo goed als verdwenen. Hierdoor is het eenvoudiger dan menig andere Slavische taal. Ter vergelijking, het Russisch kent nog 6 naamvallen en het Pools zelfs 7. Wel wordt de vocatief nog veel gebruikt. Bijzonder in het Bulgaars zijn speciale werkwoordsvormen om gebeurtenissen "van horen zeggen" te beschrijven, als de spreker er zelf geen getuige van was. Van de andere Slavische talen (behalve het Macedonisch) onderscheidt het Bulgaars zich, naast door het ontbreken van naamvallen, door een groot aantal samengestelde werkwoordstijden, het ontbreken van de infinitief van het werkwoord en het gebruik van lidwoorden. Deze lidwoorden worden als suffix achter het woord waarbij het hoort geplaatst, zoals ook in het Zweeds en Roemeens: човек, "man" vs. човекът, "de man"; добра жена, "goede vrouw" vs. добрата жена, "de goede vrouw".

¹: de "woordenboekvorm" van werkwoorden is de 1e persoon enkelvoud van de tegenwoordige tijd

Idioom

Hoewel de meeste woorden een duidelijk Slavische afkomst hebben, is ook de invloed van diverse andere talen merkbaar, waaronder:

Zie ook


Zie de Bulgaarstalige uitgave van Wikipedia.
Zoek Bulgaars op in het WikiWoordenboek.
Zie de categorie Bulgarian language van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.