Gunter Demnig (Berlijn, 27 oktober 1947) is een Duitse beeldend kunstenaar, die bekend is geworden door zijn actie Stolpersteine.

Biografie

Gunter Demnig groeide op in Nauen en Berlijn. In 1967 ging hij kunstpedagogie studeren aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn, van 1969 tot 1970 gevolgd door een studie industrieel design. Van 1971 tot 1974 zette hij zijn studie kunstpedagogie voort aan de kunstacademie van Kassel.

Plaatsing stolpersteine door Demnig in Kampen op 21 april 2011
Video 2013
Stolperstein in Berlijn

In 1974 begon hij aan dezelfde universiteit met de studie vrije kunst bij Harry Kramer, die hij vanaf 1977 voor twee jaar opvolgde in de studierichting Planung, Bauleitung und -ausführung in der Denkmalsanierung. Van 1980 tot 1985 was hij wetenschappelijk medewerker in de studierichting kunst aan de Universiteit Kassel.

Vanaf 1985 werkte hij in zijn atelier in Keulen aan verscheidene kunstprojecten in samenwerking met onder andere de Moltkerei-Werkstatt en Kunstraum Fuhrwerkswaage en sinds 1994 met het IGNIS-Kulturzentrum.

Van 1996 tot 1999 was het dramatische oratorium "De muren van Jericho" met geluidsbeelden op muziek van Werner Raditschnig in Salzburg (Kollegienkirche), Klagenfurt (Artists House), Český Krumlov (Egon Schiele Art Center), Keulen (Domforum van de Dom van Keulen), Millstatt (International Music Festival in de kerk) in een enscenering van Herbert Gantschacher, een productie van ARBOS - Society for Music and Drama. Van dit project bestaat een live-opname van de Oostenrijkse omroep en een audio-cd (ARBOS 04).

Project Stolpersteine

Um den Stein lesen zu können, muss man sich vor dem Opfer verbeugen (Gunter Demnig)

Zijn bekendste project is evenwel de door hem gestarte actie Stolpersteine (herinneringstekens voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme). Demnig kreeg patent op de steentjes, Stolpersteine is nu een merknaam.[1]

  • 1990 - Actie in Keulen ter herinnering aan de deportatie van Sinti en Roma
  • 1993 - Ontwerp actie Stolpersteine
  • 1996 en 1997 - Eerste (min of meer illegale) Stolpersteine in Berlijn-Kreuzberg en Keulen, in 1997 ook eerste twee Stolpersteine in St. Georgen (vlak bij Salzburg, Oostenrijk) voor de broers Matthias en Johann Nobis op uitnodiging van Andreas Maislinger, initiator van de Oostenrijkse Herdenkingsdienst (met uitdrukkelijke toestemming van de gemeente).
  • 2000 - De officiële start van het project Stolpersteine (Kunst- und Erinnerungsprojekt Stolpersteine[1])
Zie Stolpersteine voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Prijzen en onderscheidingen

  • Op 27 januari 2005 werd Gunter Demnig ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de bevrijding van het Concentratiekamp Auschwitz (1945) in Berlijn onderscheiden met de Obermayer German Jewish Award.
  • Op 4 oktober 2005 ontving Demnig in de Orangerie van Slot Charlottenburg voor het Project Stolpersteine de hoge Duitse onderscheiding, de Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland.
  • Op 20 augustus 2006 ontving Demnig het Alternative Kölner Ehrenbürgerschaft, waarmee hij na pastoor Franz Meurer uit Keulen-Vingst de tweede Keulenaar is die deze onderscheiding kreeg.
  • In 2007 ontving Demnig de Giesberts-Lewin-Preis van de Keulse Gesellschaft für Christlich-Jüdische Zusammenarbeit.
  • Op 23 mei 2008 werd Demnig door de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble en de Minister van Justitie Brigitte Zypries onderscheiden met de benoeming tot ambassadeur voor democratie en tolerantie (Botschafter für Demokratie und Toleranz).


Zie de categorie Gunter Demnig van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.