Hasso-Eccard Freiherr von Manteuffel (Potsdam, 14 januari 1897Reith (Oostenrijk), 24 september 1978) was een Duits officier en liberaal politicus, afkomstig uit een militaire familie. Zijn militaire opleiding genoot hij in het Pruisische kadettenkorps. Hij diende in beide wereldoorlogen en was generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was een tankbevelhebber die geroemd werd om zijn tactische vaardigheid, tijdens het Ardennenoffensief kreeg hij het bevel over het 5e Pantserleger. In april en mei 1945 was hij bevelhebber van het 3e Pantserleger.

Bastogne

Von Manteuffel is tevens bekend als commandant van de Duitse troepen tijdens de slag om Bastogne. Tijdens deze slag stelde hij de geallieerden, die Bastogne bezet hielden, voor om zich over te geven. In reactie daarop liet de waarnemend bevelhebber, generaal McAuliffe (als vervanger van de op verlof zijnde generaal Taylor) van de geallieerden in Bastogne het historische bericht "Nuts!" uitgaan, hetgeen door de Duitsers niet werd begrepen. Enkele dagen later werd Bastogne ontzet door de snel opgerukte divisie van generaal Patton.

In het Museum over de Slag om Bastenaken is de leren jas te zien die destijds door Von Manteuffel werd gedragen en die na de oorlog door hem aan het museum werd geschonken.[bron?]

Na de oorlog

Na de oorlog werd Von Manteuffel gekozen tot parlementslid en werd hij vertegenwoordiger van defensie namens de FDP (liberalen). Hij was een prominente verdediger van herbewapening en was verantwoordelijk voor de nieuwe naam van het Duitse leger, de Bundeswehr.

Militaire loopbaan

Decoraties

Externe links

Zie de categorie Hasso von Manteuffel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.