Heinz-Wolfgang Schnaufer (16 februari 1922 in Calw in Württemberg - 15 juli 1950 in Bordeaux) was een Duitse piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Majoor Schnaufer vloog als waarbij het zijn opdracht was om de zware Britse bommenwerpers die 's nachts Duitse steden en andere doelen aanvielen neer te schieten.

Hij was een van de 27 dragers van het Ridderkruis met Eikenloof, Zwaarden en Briljanten.

Volgens zijn logboek steeg Heinz-Wolfgang Schnaufer 2.300 maal op, maakte hij 1.133 vlieguren en schoot hij op 164 missies niet minder dan 121 bommenwerpers neer. Zijn record was het neerschieten van negen Lancaster-bommenwerpers op één dag. Een deel van de geallieerde vliegtuigen werd door Heinz-Wolfgang Schnaufer boven Nederland en België afgeschoten.

De verticale stabilisator van Heinz-Wolfgang Schnaufer's Bf 110 nachtjager . Het toont al zijn 121 overwinningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Getoond in het Imperial War Museum, Londen.

Majoor Schnaufer werd na de oorlog al snel weer uit Britse krijgsgevangenschap ontslagen. Hij ging in de wijnhandel van zijn familie, de Schlossbergkellerei in Calwwerken. In 1950 verongelukte hij in Frankrijk bij een verkeersongeval.

Militaire loopbaan

Decoraties