Hermann-Bernhard Ramcke (24 januari 1889 in Schleswig - 5 juli 1968 in Kappeln ) was een Duits militair die het tot generaal van de Fallschirmtruppen (viersterrengeneraal) bracht. Hij werd door Adolf Hitler gedecoreerd met het Ridderkruis van het IJzeren Kruis met de versierselen Eikenloof, Zwaarden en Briljanten. Van de ruim tien miljoen militairen die Duitsland tijdens de oorlog onder de wapenen had, kregen slechts 27 deze onderscheiding.

Hermann-Bernhard Ramcke die ook in de Eerste Wereldoorlog had gevochten werd na de Tweede Wereldoorlog vervolgd en veroordeeld wegens oorlogsmisdaden in Brest. Hij kreeg in 1951 vijfenhalf jaar gevangenisstraf wegens het gevangennemen van gijzelaars, moord op Franse burgers, plundering van privébezit en het opzettelijk verwoesten en verbranden van woonhuizen.

Na zijn gevangenname op 19 september 1944 was hij een gevangene in , de speciaal voor krijgsgevangen generaals ingerichte villa in Engeland. Daar werden hij en zijn collegae voortdurend afgeluisterd.

Na de oorlog associeerde de in 1951 vrijgelaten Hermann-Bernhard Ramcke zich met de veteranen van de SS, neo-nazi's en andere rechtsextreme politieke stromingen.

Militaire loopbaan

Decoraties

Publicaties

  • (de) Ramck, Hermann Bernhard. Vom Schiffsjungen zum Fallschirmjäger-General.
  • (de) Ramck, Hermann Bernhard. Fallschirmjäger – damals und danach. 1951
  • (de) Ramck, Hermann Bernhard. Vom Ritterkreuzträger zum Angeklagten.