De lederen vliegeniersjas en het staartroer van Hermann Graf

Herman Graf (Engen, 12 oktober 1912 - Rastatt, 4 november 1988) was een Duits gevechtspiloot, die tijdens de Tweede Wereldoorlog 212 vliegtuigen neerhaalde. Hiermee staat hij op plaats 9 van de lijst van meest succesvolle piloten van de Luftwaffe in de Tweede Wereldoorlog.

Graf vloog vanaf 1941 met zijn Messerschmitt Bf 109 verkenningsvluchten boven de Sovjet-Unie. Met een fotocamera registreerde hij de troepenbewegingen van de Russen. Graf schoot hierbij diverse Russische vliegtuigen neer. Later escorteerde hij bommenwerpers boven Rusland.

Tijdens een van deze vluchten werd in 1944 zijn toestel geraakt door Russische kogels. Een kogel drong door tot in de cockpit en trof Graf in de rug. Graf vocht echter door en schoot nog twee Russische toestellen neer. Hij wist het vliegveld te bereiken en zette zijn toestel aan de grond.

In 1945 wist hij het westelijk front te bereiken en zich aan de Amerikanen over te geven, maar dezen droegen hem alsnog over aan de Sovjet-Unie. In 1949 kwam hij vrij na een relatief korte detentie, mogelijk omdat hij zich in het openbaar had gedistantieerd van het naziregime en zijn misdaden.

Militaire loopbaan

Decoraties

Focke Wulf Fw 190 A5/U7 met externe kanalen die gevlogen werd door Major Hermann Graf in Jagdergänzungsgruppe Süd, Zuid-Frankrijk 1943