Limoges (Occitaans: Limòtges) is een Franse stad aan de rivier de Vienne en de hoofdstad van het departement Haute-Vienne. De stad telde op 1 januari 2019 130.876[1] inwoners (circa 250.000 in de gehele agglomeratie) en maakt sinds 1 januari 2016 deel uit van de regio Nouvelle-Aquitaine.

Geschiedenis

Limoges werd door Keizer Augustus rond 10 v.Chr. gesticht als Augustoritum. Het was een belangrijk kruispunt van wegen. De Romeinen bouwden een brug van steen over de aanvankelijke doorwaadbare plaats, een forum op de helling, verscheidene thermen, een groot amfitheater, een theater op de oevers van de Vienne, ondergrondse aquaducten, orthogonale straten, en luxe woningen. De stadsnaam werd later gewijzigd door deze te vernoemen naar de stam van de Lemovices, waar de huidige naam Limoges een verbastering van is.[2]

In de 3e eeuw bracht Sint Martial het christendom naar Limoges.[3] Begin 4e eeuw verhuisden de bewoners naar de beter te verdedigen heuvel van Puy-Saint-Etienne. Hier ontwikkelde zich uiteindelijk de middeleeuwse stad La Cité, met de kathedraal St. Étienne.[2]

In de 9e eeuw werd een abdij gebouwd op de plek waar Martial was begraven. Rondom de abdij, op de plek van de oude stad Augustoritum, ontstond een nederzetting die uitgroeide tot de stad met de naam Le Château.[2] De abdij was onafhankelijk van de bisschop van Limoges en werd beroemd vanwege zijn bibliotheek, de op een na grootste in Frankrijk na Cluny. De stad van de abdij concurreerde met de stad van de bisschop; tijdens de Honderdjarige Oorlog stonden beide plaatsen tegenover elkaar. Pas in 1792 werden beide delen samengevoegd tot de huidige stad Limoges.[3]

Limoges werd in de eerste decennia van de 13e eeuw een gemeente bestuurd door consuls.[4]

Limoges was in de middeleeuwen beroemd vanwege zijn email op koper. In 1768 werd hier porseleinaarde ontdekt, en vanaf dat moment is Limoges bekend om zijn porselein.

Tot de Franse Revolutie was Limoges de hoofdstad van de historische provincie en tussen 1960 en 2015 van de toenmalige regio Limousin.

Bezienswaardigheden

Het museum bezit ruim 300 stukken email, van de 12de eeuw tot heden. Voorts zijn er belangrijke Egyptische oudheden en Gallo-Romeinse vondsten, een mineralogische collectie en schilderijen, waaronder twee doeken van de in Limoges geboren schilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919).

Geografie

De oppervlakte van Limoges bedraagt 78,03 km², de bevolkingsdichtheid is 1.677 inwoners per km² (per 1 januari 2019).

De onderstaande kaart toont de ligging van Limoges met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

87085-Limoges-Sols.png

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Verkeer en vervoer

Limoges is bereikbaar vanaf Orléans via de Franse autosnelweg A20/E9. In de gemeente liggen de spoorwegstations Limoges-Bénédictins en Limoges-Montjovis. Naast conventionele bussen, rijden er ook moderne trolleybussen.

Sport

Limoges was 15 keer etappeplaats in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. Onder meer Jan Janssen, Eddy Merckx en Jan Raas wonnen er. De Duitser Marcel Kittel was in 2016 de voorlopig laatste ritwinnaar in Limoges.

Stedenbanden

  • Vlag van de Verenigde Staten Charlotte (Verenigde Staten), sinds 1992
  • Vlag van Duitsland Fürth (Duitsland), sinds 1992
  • Vlag van Wit-Rusland Hrodna (Wit-Rusland), sinds 1982
  • Vlag van Zuid-Korea Incheon (Zuid-Korea) sinds 2015
  • Vlag van Tsjechië Pilsen (Tsjechië), sinds 1987
  • Vlag van Japan Seto (Japan), sinds 2003

Bekende inwoners van Limoges

Geboren

Overleden

Trivia

Het 12e deel van de compositie Schilderijen van een tentoonstelling van de Russische componist Modest Moessorgski is getiteld Limoges. In dit stuk zijn de ruziënde marktvrouwen te horen op het marktplein van het Franse stadje. Het is een zeer kort allegretto vivo (sempre scherzando) van nog geen anderhalve minuut. Het betreffende schilderij was gemaakt door de Russische kunstschilder Viktor Hartmann.

Zie de categorie Limoges van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.