Maagdenburg (Duits: Magdeburg, Nedersaksisch: Meideborg) is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Maagdenburg ligt aan de Elbe. De stad telt 238.697 inwoners (31 december 2018)[1] op een oppervlakte van 200,97 km². Bestuurlijk is Maagdenburg een kreisfreie Stadt.

Geschiedenis

Maagdenburg was in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden van het Heilige Roomse Rijk. Keizer Otto I had er zijn keizerlijke palts en stichtte er een bisdom, dat nog tijdens zijn leven werd verheven tot aartsbisdom Maagdenburg en dat een belangrijk steunpunt was tegen de heidense Slaven. Na zijn dood in 973 werd Otto I er bijgezet in de dom. Deze kerk werd in 1207 bij een stadsbrand, die ook de palts verwoestte, in de as gelegd en vervangen door de huidige, eerste gotische kerk in Duitsland.

In 1035 kreeg Maagdenburg stadsrechten. Tientallen steden ten oosten van de Elbe zouden later stadsrechten krijgen die geënt waren op die van Maagdenburg: het Maagdenburgse stadsrecht was, met dat van Lübeck, het invloedrijkste in Duitsland. In de dertiende eeuw trad de stad toe tot het Hanzeverbond. De stad ligt vlak ten oosten van een al sinds ca. 5000 v.Chr. door de mens geëxploiteerd en vanwege zijn "zwarte aarde" zeer vruchtbaar landbouwgebied, de Magdeburger Börde. Dat zal, in combinatie met het aan de stad toegekende stapelrecht, zeker hebben bijgedragen tot Maagdenburgs bijnaam "korenschuur van de Hanze".

Maagdenburg werd in 1631 tijdens de Dertigjarige Oorlog na een beleg veroverd door de keizerlijke veldheer Johan t'Serclaes van Tilly, waarbij de stad in vlammen opging en het grootste deel van de 30.000 inwoners het leven verloor.

Van 1646 tot 1681 was Otto von Guericke burgemeester van Maagdenburg. Hij was ook een vermaard fysicus, die in 1657 de beroemde proef van de Maagdenburgse halve bollen uitvoerde, waarmee het bestaan van vacuüm en luchtdruk werd aangetoond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad nogmaals vrijwel geheel verwoest. Na de laatste wereldoorlog behoorde de stad van 1949-1990 tot de DDR en werd er relatief weinig hersteld van het oorspronkelijke stadsbeeld. De Dom echter werd wel gerestaureerd.

Inmiddels timmert Maagdenburg behoorlijk aan de weg. Er staan gebouwen van beroemde architecten, zoals het Hundertwasser-project 'Grüne Zitadelle'.

Bezienswaardigheden

Musea

Theaters

Kernen

De stad Maagdenburg is in 40 stadsdelen ingedeeld. Sommige stadsdelen hebben in de loop van de tijd door bijvoorbeeld uitbreidingen verdere onderverdelingen gekregen.

De stadsdelen van Maagdenburg

Sport

1. FC Magdeburg is de professionele voetbalclub van Maagdenburg en speelt in de MDCC-Arena. De club won in 1974 de Europacup II en werd drie keer landskampioen van de DDR. De laatste jaren is de club beduidend minder succesvol.

Partnersteden

Geboren in Maagdenburg

Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Magdeburg op Wikimedia Commons.