Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

Zie WP:WJNMD

Nieuwelingen zijn van harte welkom – zonder hen zal dit project tot stilstand komen! Voel je vrij om een artikel toe te voegen of te veranderen! We beschouwen onszelf als een groep van gelijken, die allemaal samenwerken, nieuwelingen zowel als (zeer) oudgedienden. Als je een hekel hebt aan regels en wat daarop lijkt, houd dan hier op met lezen, en ga je eigen, vrije gang.

Hieronder vind je suggesties die je leven hier makkelijker en leuker kunnen maken. Er zijn enkele fouten die nieuwe Wikipedianen vaak maken, en daarom hebben we deze lijst samengesteld. Het gaat hier dus om dingen die je liever niet doet als je met Wikipedia bezig bent:

Tekst of ander materiaal vanaf elders inbrengen zonder toestemming van de auteur of andere rechthebbende(n)

De meeste teksten, afbeeldingen, enzovoort, vallen onder het auteursrecht. Zonder expliciete toestemming overnemen, bewerken of verder verspreiden van zulk beschermd materiaal is onwettig en schadelijk voor Wikipedia. Dergelijk materiaal zal steeds verwijderd worden. Als je zelf de rechten hebt op de tekst, dan moet je je tekst eerst vrijgeven onder de licentie die Wikipedia hanteert: zie hiervoor Wikipedia:OTRS/Mijn eigen tekst.

Een bewerkingsoorlog voeren

Over sommige bijdragen kan onenigheid ontstaan. Ga dan niet telkens elkaars bijdragen terugdraaien, maar treed in overleg. Meer dan één keer een wijziging ongedaan maken is niet aan te raden; overleg dan eerst! Bij een bewerkingsoorlog kunnen pagina's tijdelijk beveiligd worden tegen bewerkingen, of kunnen de vechtende partijen zelfs voor korte tijd geblokkeerd worden.

Je te veel zorgen maken dat je problemen veroorzaakt

Je gaat vast wel eens iets verkeerd doen, dat doen we allemaal. Vaak helpt de rest ook wel bij het opruimen van de rommel. En als het eindresultaat maar goed is en klopt, vinden we dat helemaal niet erg. Dus: wees niet bang een pagina te veranderen!

Denken dat er zoiets is als een "auteur" van een artikel dat je leest

Veel nieuwkomers denken dat elk artikel een eigen, officiële auteur heeft. Dat maakt ze bang om een artikel te verbeteren en in plaats daarvan gaan ze op een overlegpagina schrijven wat ze zelf ook aan het artikel hadden kunnen veranderen of toevoegen. Geen enkel artikel op Wikipedia heeft een officiële auteur, zelfs als slechts één persoon eraan geschreven heeft! Iedereen mag een artikel bewerken. Als je een probleem, een fout of een onvolledigheid in een artikel ziet, en weet hoe je het kunt verbeteren, verbeter het dan. Gebruik de overlegpagina niet om te vertellen dat je een tikfout of spelfout verbeterd hebt. Daar is de bewerkingssamenvatting voor; daarnaast is verdere toelichting niet nodig. Gebruik wel de overlegpagina als je je aanpassing uitgebreider wil onderbouwen, of om eerst een vraag te stellen. Voor meer informatie, zie Voel je vrij en ga je gang.

Wikipedia als een woordenboek zien

Korte basisartikelen met slechts weinig meer dan een woordenboekdefinitie zijn zeker nuttig, maar Wikipedia is niet bedoeld voor het geven van definities voor standaardwoorden, of het creëren van een woordenboek. Daarvoor is het WikiWoordenboek er al. Merk overigens op dat het definiëren van diverse jargons wel wordt aangemoedigd. Zie voor meer informatie wat Wikipedia niet is.

Wikipedia als een kletsruimte gebruiken

Op overlegpagina's kun je gemakkelijk in een emotioneel debat over een bepaald onderwerp belanden. Tenzij het artikel op basis daarvan verbeterd wordt (wat bij lange, emotionele discussies zelden het geval is), is het beter je gedachten voor je te houden. Er zijn andere plaatsen op internet waar je je meningen en ideeën naar voren kunt brengen, en naar hartenlust kunt discussiëren over controversiële onderwerpen. Daar is Wikipedia niet voor, wij proberen een encyclopedie te maken. Zie Wat Wikipedia NIET is en Neutraal standpunt.

Een artikel over jezelf schrijven (of bewerken)

Schrijven over jezelf wordt sterk afgeraden. Zulke teksten worden doorgaans zeer kritisch bekeken en lopen een grote kans verwijderd te worden. Bedenk dat je zelf meestal niet de juiste persoon bent om je eigen relevantie te beoordelen, en dat Wikipedia geen platform is om jezelf te presenteren. Je eigen gebruikerspagina is een uitzondering, hier mag je jezelf voorstellen (in alle redelijkheid). Zie ook Zelfpromotie.

Wikipedia beoordelen; proberen om beleid, richtlijnen of processen te veranderen voordat je begrijpt hoe Wikipedia in de praktijk werkt

Wikipedia is nog altijd in beweging en veel mensen met allerlei verschillende achtergronden en expertises hebben aan de ontwikkeling ervan gewerkt, ze hebben er veel over nagedacht. Bij nieuwe gebruikers zijn deze (soms ongeschreven) regels vaak onbekend en dergelijke gebruikers hebben nog geen goed inzicht in hoe Wikipedia werkt. De artikelen op Wikipedia worden hierdoor bijvoorbeeld beoordeeld op basis van nieuwe, onvolledige of in bewerking zijnde artikelen. Leer met de (tijdelijke) onvolmaaktheden te leven. We werken hier met z'n allen aan en langzaam maar zeker wordt het beter. Zie Wikipedia en Veel gestelde vragen voor meer informatie over het project.

Je hoofd verliezen

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt, kan het soms verbazend moeilijk zijn om koel te blijven. Vooral als je je bij een onderwerp sterk betrokken voelt, worden je de emoties op overlegpagina's al snel de baas. Ook de ander heeft zijn overwegingen en zijn goede wil. Blijf nuchter, zowel figuurlijk als letterlijk: schrijf liever niet in een benevelde toestand.

Overig

Deze lijst bevat slechts de meest voorkomende valkuilen voor nieuwe personen in de wereld van Wikipedia; maar heus, ook oudgedienden zijn er niet immuun voor. Voor andere 'regels' of suggesties, zie Toch een paar regels.